1. Becherovka
  2. Geschiedenis

Onze tips:

  1. Bestel Becherovka in Nederland bij Drankdozijn.nl

Geschiedenis van Becherovka

Josef Vitus Becher (1769-1840) is de grondlegger van het drankje Bechrovka. Zoals veel Tsjechen was een van zijn hobby's het maken van zelfgestookte likeuren. Josef Becher had echter een winkel in specerijen en medicijnen. Hierdoor had hij de mogelijkheid om veel te experimenteren met kruiden bij het vervaardigen van alcohol.

Het was echter zijn zoon Johan (of Jan) Becher die samen met de Engelsman Dr. Frobrig het recept voor de drank zo ontwikkelde dat het goed verkoopbaar was. Dit recept is tot op de dag van vandaag geheim.

Na jaren van fine-tunen begint Jan Becher in 1807 met de verkoop van Becherovka vanuit zijn winkel in Karlovy Vary. Je zal het niet geloven - na een avond Becherovka drinken - maar het was toentertijd een drankje waar men o.a. maagziekten mee trachtte te genezen.

Jan (Johan) Becher was een goed zakenman met gevoel voor marketing. Al snel wint Becherovka aan populariteit en begint het bedrijf te exporteren naar bijvoorbeeld Wenen en Parijs. Hij bouwt halverwege de 19e eeuw Becherovka uit tot een merk en investeert in productiefaciliteiten. In 1866 laat Johan Becher  zijn zwager de typische fles van Becherovka ontwikkelen.

Gustav Becher (zon van Johan/Jan Becher) was ook een gerespecteerd zakenman die aan het einde van de 19e eeuw Bechrovka verder laat groeien. Mevrouw Hedda Becher staat aan het hoofd van de firma gedurende de tweede wereldoorlog. Ze maakt in 2007 nog het 200-jarig bestaan van Becherovka mee.

Na de val van de muur wordt pas in het jaar 1997 Becherovka geprivatiseerd. Het bedrijf komt in handen van het Franse Pernod Ricard. De Tsjechische staat heeft nog steeds één "gouden" aandeel in het bedrijf zodat het voortbestaan van de firma gewaarborgd blijft.

In 2007 wordt het 200-jarig bestaan van Bechrovka gevierd. Becherovka was een trots familiebedrijf, doorstond de roerige 19e en 20e eeuw, reorganiseerde in een moderne organisatie en zal ook in de 21ste eeuw de alsmaar groeiende spanne liefhebbers blijven bekoren.